Naturalny olej rycynowy BIO 50 ml

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 11,00 zł 11.00
ilość szt.
dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

NATURALNY OLEJ RYCYNOWY BIO

INCI: Ricinus Communis Seed Oil

POCHODZENIE: Państwa Azji

100% naturalny olej bio, nierafinowany, kosmetyczny, tłoczony na zimno z nasion rącznika pospolitego pochodzenia organicznego. Posiada gęstą, ciężką konsystencję i w większych ilościach wysusza skórę, dlatego warto mieszać go z innymi olejami. Nie zawiera sztucznych barwników i zapachów. Powinien być przechowywany w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od źródeł ciepła.

W swoim składzie zawiera witaminy A i E oraz bogate kwasy tłuszczowe (głównie rycynolowy 85%), które czynią ten olej niezwykle wyjątkowym. Przede wszystkim ich dobrodziejstwo przejawia się w stymulacji porostu włosów, rzęs i brwi, a także w olejowej metodzie oczyszczania twarzy, tzw. OCM – Oil Cleansing Method.

METODA OCM

Dlaczego olej rycynowy? Dlatego, że zawarte w nim kwasy tłuszczowe doskonale rozpuszczają i wypierają różnego typu zanieczyszczenia – kurz, brud, makijaż i nadmiar sebum.

Jak przygotować mieszankę olejową?

  • cera sucha: 10% oleju rycynowego, 90% oleju bazowego, np. arganowy, makadamia, z pestek moreli lub wiśni,
  • cera normalna i mieszana: 20% oleju rycynowego, 80% oleju bazowego, np. awokado, z dzikiej róży, ze słodkich migdałów,
  • cera tłusta: 30% oleju rycynowego, 70% oleju bazowego, np. jojoba, konopny, perilla z pachnotki.

Jak stosować mieszankę olejową?

Nanieść mieszankę olejową na suchą skórę twarzy i wcierać ją przez 1 minutę. Zmoczyć ściereczkę w ciepłej wodzie, przyłożyć ją do twarzy i chwilę przytrzymać - czynność tę powtarzać aż do momentu usunięcia makijażu i zanieczyszczeń. Na koniec zmoczyć ściereczkę w chłodnej wodzie i nałożyć na twarz w celu zamknięcia porów.

Efekt?

Czystej, gładkiej i miękkiej skóry! Odetkane pory, złagodzone stany zapalne, mniej zaskórników i wągrów. Same korzyści!

Jednak takie efekty mogą u niektórych osób pojawić się dopiero po pewnym czasie. Na samym początku eksperymentowania z olejem rycynowym stan cery może się wręcz pogorszyć, nastąpi wysyp tzw. zachciewajek. Jednak warto dać szansę swojej skórze, potraktować ten etap jako stan przejściowy i po tygodniu lub dwóch cieszyć się zdrowym i pełnym blasku wyglądem swojej buzi!

INNE ZASTOSOWANIE:

- jako składnik domowych pomadek i błyszczyków (efekt nabłyszczenia),

- jako olejowa odżywka do rzęs i brwi (codziennie na noc smarować brwi i rzęsy za pomocą delikatnej, czystej szczoteczki),

- do olejowania włosów i skóry głowy - nie należy jednak stosować oleju rycynowego solo, a w miksie z jakimś innym olejowym ulubieńcem (rycyny powinno być mniej w porównaniu do innych olei). Olej rycynowy nakładany na skórę głowy wzmacnia włosy, sprawia, że szybciej rosną, mniej wypadają, stają się gęstsze i mniej się przetłuszczają :) Z metodą tą powinny uważać posiadaczki bardzo suchej skóry głowy, ponieważ rycyna może zadziałać przesuszająco,

- jako składnik szamponów, odżywek i masek do włosów (efekt pięknego nabłyszczenia włosów oraz nawilżenia skóry głowy) - metoda ta doskonale sprawdzi się u posiadaczek suchych włosów i suchej skóry głowy; włosy przetłuszczające się mogą zostać zbyt mocno obciążone rycyną.

Olej rycynowy powinien być stosowany na włosy i skórę głowy nie częściej jak raz czy dwa razy w tygodniu. Stosowany częściej może przesuszyć skalp. Warto też pamiętać, że rycyna przyciemnia kolor włosa. Blondynki powinny zachować szczególną ostrożność ;) 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl